Stomatološka ordinacija KOSANOVIĆINA

Novosti

Oralna higijena u trudnoći


Higijenu usne duplje treba održavati u skladu sa upustvima koje je dao stomatolog nakon pregleda usta. I ako su opšte preporuke identične: zube redovno prati, a međuzubne prostore čistiti zubnim koncem, ponekad mogu postojati i individualna oralna- higijenska upustva za trudnice, posebno ako je i pre trudnoće imala problema sa zubnim mesom, ako u ustima ima protetske nadogradnje, implantate, i sl. Da bi se dodatno smanjila količina bakterija u ustima, poželjno je nakon četkanja zuba, pažljivo očetkati i jezik, što će pomoći u održavanju daha da bude svežiji. Sa obzirom da mnoge trudnice, posebno one u ranoj trudnoći imaju mučnine i često povraćaju, poželjno je uvek nakon povraćanja usta dobro isprati vodom, kako bi se neutralizovao kiseli sadržaj usne duplje. Nije dobro odmah nakon povraćanja prati zube, jer želudačna kiselina, koja je u usta dospela povraćanjem, nagriza gleđ čineći je podložnijom oštećenju koje može izazvati zubna četkica prilikom pranja. Zubi se mogu normalno prati, bez straha od oštećenja gleđi, 30 do 60 minuta nakon povraćanja. Ako sama zubna četkica kod trudnice izaziva refleks povraćanja, potrebno je zameniti četkicom prikladnijeg oblika i manjih dimenzija sa mekim vlaknima.
Ponekad se može dogoditi da miris zubne paste kod trudnice izazove osećaj mučnine, što onda destimuliše u daljnjem održavanju higijene. U tom slučaju treba promeniti zubnu pastu i pronaći onu koja ne izaziva mučninu. Često se može dogoditi da se kao ugodne za korišćenje pokažu zubne paste za malu decu koje su obično blagih, neutralnih ukusa ili ukusa koji asociraju na voće.

Poseta stomatologu tokom trudnoće

Tokom trudnoće poželjno je posećivati stomatologa svaka dva do tri meseca. Stomatolog će tokom tih poseta pregledati zube, izlečiti one napadnute karijesom, temeljno očistiti od naslaga i zubnog kamenca. To je veoma bitno jer zubne naslage povećavaju rizik nastanka karijesa i upale zubnog mesa. Redovno, profesionalno čišćenje zuba smanjiće i usporiti mogućnost za karijesom, jer zanemareni zubi uništeni karijesom mogu postati izvorom infekcije koja se može proširiti na celi organizam dovodeći u opasnost i majku i dete. U slučaju potrebe za složenijim stomatološkim zahvatima, koji se moraju obaviti pre porođaja, stomatolog će u dogovoru sa ginekologom izabrati najbolji način i vreme lečenja koje neće štetiti ni trudnici ni plodu. Saradnja stomatologa i ginekologa je potrebna i onda kada postoji patološka ili rizična trudnoća . Poželjno je da stomatolog bude upoznat sa svim specifičnim reakcijama organizma trudnice, što će mu pomoći u određivanju odgovarajuće terapije i u određivanju najpovoljnijih higijenskih i preventivnih mera. Trudnica koja se brine o zdravlju svojih zuba, sprovodi redovnu i pravilnu higijenu usne duplje, leči upale u ustima i na najmanje krvarenje obraća se svome stomatologu, redovito kontroliše i leči svoje zube, neće imati više problematičnih zuba nego što bi ih imala da nije trudna.