Stomatološka ordinacija KOSANOVIĆINA

Novosti

Fiksne proteze


 

Fiksne proteze

Fiksne proteze su nešto što se nosi zbog zdravlja. Ortodonacija je ostvarila ogroman napredak i danas specijalisti stvaraju prelepe osmehe postavljanjem zuba, rekonstrukcijom usana i vilice u pravilnu proporciju.

Da li je teško privići se na protezu?

I jeste i nije - od postavke fiksne proteze potrebno je dva do tri dana da se pacijent navikne. Fiksna proteza nekom može da smeta i nervira, ali sve se to lako prevazilazi.

Da li je teško održavati higijenu zuba nakon stavljanja proteze?

Nije, ali se mora voditi dosta racuna o zubima, i higijena mora biti besprekorna i redovna. Pošto je proteza u ustima ima više mesta na kojima se hrana može zadržavati i samim tim veće su šanse da se pojavi karijes. Zato se prepuručuje "vanredno" vođenje računa o zubima.

Ako razmišljate da li stavljati fiksnu protezu, razmislite da li će nakon skidanja iste vaš osmeh biti lepši. Iako je ortodontska terapija "spora" sto je relativan pojam, donosi ljudima nešto što nijedna plomba, krunica, most, i proteza ne mogu, a to je da svojim prirodnim zubima dobijete savrsen zubni niz. Najduza terapija nosenja fiksne proteze traje od godinu do godinu i po dana, sem u slucaju velikih anomalija vilica i zuba.

Naravno, glavna stvar u vezi sa fiksnom protezom je zdravlje zuba, usne šupljine i vilice, što između ostalog znači i da se treba vrlo redovno pridržavati pravila o higijeni (parčići hrane zaglavljeni između proteze i zuba zaista ružno izgledaju, a loša higijena bi mogla da upropasti sve ono pozitivno što pokušavate da postignete protezom), ali lepo je znati i da vam ona zapravo ne kvari izgled niti vas čini manje privlačnim.
Koje sve vrste fiksnih proteza postoje ?

- Klasicna proteza sa metalnim bravicama i gumicama (koje mogu biti u razlicitim bojama)
- Samolegirajuca fiksna proteza (metalne bravice bez gumica)
Estetske proteze koje se postavljaju mogu biti vidljive (najcesce se rade i postavljaju se sa
prednje strane zuba) i ne vidljive sa unutrasnje strane zuba (jezicne) .
- Estetske proteze mogu biti od:
1) Safir staklo bravica
2) Keramickih bravica
3) Kompozitnih sa metalnim slotom